Blonde d'Aquitaine Danmark

Hvor startede det

Det pollede gen fik sin start i dansk blondeavl gennem en sædimport fra Canada. Nemlig tyren Liahn Pol Cat, der kan ses på billedet til højre. Der er senere hentet sæd af enkelte andre tyre i Canada og købt et par tyre i Sverige. Men det er generne af Pol Cat samt i begrænset omfang BAQ Rembrandt, der har endt med at blive ført videre. Det var gennem sønnerne Kildegård Pelle P og BAQ Poll Polar han opnåede sit præg på avlen. Især Polar linjen klarede sig godt gennem sønnen GG Ursus P, der med GG Ninka som mor rykkede de pollede gener i en positiv retning. En anden import der i dag har vist sit værd i den pollede avl er Engsig blondes embryonimport, der bla. resulterede i Engsig Topper P, der ligger bagud i store dele af Nils' besætning. På Sjælland har en besætning især holdt ved det pollede gen. Det er Kjærbøllinggård blonde ved Ole Larsen der i dag ikke bare har en polled besætning, men er også den avler i Danmark med flest homozygotiske dyr. Der var i starten stor interresse for det pollede, så folk kunne slippe for at afhorne, men desværre var tilvæksten så ringe at mange opgav igen. Heldigvis var der nogle der holdt ved og krydsede hornet genetik over deres pollede dyr og vi ser i dag pollede dyr med samme kvalitet som de hornede. Derfor er interressen nu også begyndt at komme fra udlandet. Det pollede gen har gennem tiden været skyld i splid mellem avlerne, men der er i dag ingen tvivl om at det pollede gen er kommet for at blive.


Pollede dyr i Danmark

I Danmark er noget rigtig langt med det pollede gen. I dag har vi endda pollede dyr på niveau med de hornede. Bla. kan nævnes insemineringstyren Engsig Louis P og hans halvsøskende Engsig Odin P og Engsig Maya P. Det suværent bedste dyr er dog EHG Freja P, der har taget mange ærespræmier på landsskuet gennem årene.


Pollede dyr i resten af verden

Det pollede gen er i dag spredt ud over det meste af verden, hvoraf en stor del af de pollede blonder i Europa stammer ud af dansk genetik. Senest er der eksporteret 2 kvier og en tyr til Frankrig, foruden en masse dyr til Tyskland gennem tiden. I 2007 solgte foreningen sæd af BABS Bravour PP til auriva elevage, der siden har kørt et intensivt skylleprogram, hvor de krydser deres bedste hornede dyr med deres bedste pollede. De laver oven i det også sortering på embryonerne så de kun ilægger pollede embryoner. Det giver virkelig en betydelig avlsfremgang så tiden må vise hvor stor en rolle danske blonder får i den pollede avl i fremtiden. Lande som Canada og Australien har også mange pollede dyr, men de er desværre stadig samme type som den genetik der i sin tiden blev hentet til Danmark fra Canada. Det er små dyr med dårligt racepræg, lav tilvækst og ringe kælvningsevne, hvilket gør at de er for langt fra det europæiske avlsmål til at være interessante for os.




Blonde d'Aquitaine Danmark


Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk