Blonde d'Aquitaine Danmark

Avl og tyre


Avl og tyre


Avlsmål

Der findes tre typer indenfor blonder- avlstype, mixtype og kødtype. Avlstypen er dyr der er sent færdigudviklede og er sene til at sætte muskulatur og ender som regel med at blive meget store. Mixtypen er hurtigere til at sætte kød og til at udvikle sig. Kødtypen er typisk mindre dyr der sætter kød tidligt, men når aldrig størrelsen som de andre typer. Som fremtidens avlsdyr foretrækkes en mellemting mellem avls- og mixtypen, da det giver gode kælvere med masser mælk og en god kombination af størrelse og kødsætning på slagtedyrene. Grunden til at man ikke beholder hundyr af kødtypen er at de typisk ikke er de bedste kælvere og har for lav tilvækst på kalven. Men tyrene af kødtypen kan dog lave gode slagtekalve over større køer og derfor bruges de og til krydsning på malkekøer. Der ønskes højtstillede køer på min. 160 cm, med en lang krop og fylde hele vejen igennem. Fine velstillede lemmer og hun skal føde og fravænne en tung kalv, der opnår en høj årsvægt og holde et kælvningsinterval så tæt på et år så muligt. Knoglekvaliteten og skindet skal være så fint så muligt for at undgå spild ved slagtning. Farven skal hverken være for lys eller mørk. Gerne nuancere og have blommer gennem kroppen og fremstå feminin og elegant. Tyrene skal levere en høj tilvækst med en god kødfylde. De skal fremstå maskuline uden at miste deres elegante præg og de skal give kalve af passende størrelse ved fødsel.

Det pollede gen er det punkt vi i Danmark har klaret os bedst på i forhold til de øvrige blondelande. Vi er kommet langt siden importene fra Canada og Sverige og der er i de seneste år exporteret en del dyr til Tyskland, Tjekkiet og senest racens hjemland Frankrig. Vi er i foreningen overbeviste om at det pollede gen er kommet for at blive og vi vil gerne støtte avlen så vi fortsat kan holde os i toppen af avlen med pollede blonder. Du kan finde mere information om pollede blonder under fanen ''Pollede blonder''.

Axonopati er en genetisk deffekt der blev fundet i blonderacen for et par år siden. Det er en fejl på nervesystemet, der hvis det nedarves fra begge forældre gør at kalven dør indenfor den første uge. Genet er recessivt, hvilket vil sige at hvis begge forældre er bærer er der 25% risiko for at kalven bliver homozygotisk bærer, og dør. Både i Danmark og resten af Europa bruges der ikke længere insemineringstyre der er bærer og foldtyrene testes inden de sættes i avlen. Sådan udfases genet lige så stille og Blonde d'Aquitaine Danmark opfodre alle til at få testet foldtyren inden han sættes til køerne. Det er end til videre kun universitet i Liege der kan teste for sygdommen, så der skal sendes en blodprøve eller et øreklip til Belgien for at få testet sine dyr. Testen koster 50 euro og linket til bestilling af testen kan findes under ''Links'' her på siden.


Tyre

Du kan altid bestille sæd gennem foreningen. Det er især Auriva Elevage der hentes sæd fra, da det er den største udbyder af blondsæd i verden, men du kan også sagtens få fra andre firmaer, der bla. kan ses under links her på siden. Foreningen har et godt samarbejde med Valdemar Jakobsen der har firmaet Cellkim, og vi tager derfor sæden hjem der igennem. Så hvis du ønsker at hente nogle tyre hjem skal du kontakte foreningens kassere Nils Nielsen (se kontakt under ''bestyrelsen''), så sørger han for at det bliver leveret til dig eller din inseminør. Hvis du ønker at tage tyre hjem der endnu ikke er registreret i Danmark skal du selv betale stambogsføring på 500 kr og SNP test til 200 kr. Ønsker du at indføre det pollede gen til din besætning anbefaler vi vores egen Engsig Louis P, der kan erhverves gennem Vikinggenetics. Louis P kan ses på billedet. Han er efter den franske tyr Armendarit på en Atlas-ko fra Nils Nielsen. Han har god tilvækst og vandt bedste yngre tyr på Landsskuet 2016. Han har usædvanligt god type og racepræg for en polled tyr og han vil uden tvivl kunne lave gode pollede dyr i din besætning.


Aktiv avlsbesætning

At man anderkendes som aktiv avlsbesætning betyder at man lever op til en række krav nedsat af dansk kødkvæg. Det indebærer at man har registreret afstamningen på sine dyr, vejer sine kalve, inseminerer i et vist omfang og får kåret sine køer. Kravene er udarbejdet for at fremme avlsarbejdet i form af mange registreringer, der gør at man kan tage sine avlsmæssige beslutninger på et mere sikkert grundlag. Blonde d'Aquitaine Danmark støtter meget op om konceptet og opfodre alle til minimum at registere løbninger og veje deres kalve. Husk selvfølgelig også at få din tyr faderskabsbestemt, stambogsført og testet for axonopati.

Dansk Kødkvæg- Regler for aktiv avlsbesætning


Rådgivning og avlsbesøg

Du kan altid henvende dig til foreningen, hvis du har brug for rådgivning omkring avl og tyre. Vi er altid klar til at hjælpe nye som gamle med at optimere deres besætnings avlsniveau. Derfor laver vi også gerne gratis avlsbesøg, hvor vi kommer ud i din besætning og tager en snak om dyrene og pasningen.

Hvis det kunne have din interesse skal du bare kontakte bestytelsen, så finder vi en dag der passer.







Blonde d'Aquitaine Danmark


Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk